Αγγελική Τσορλίνη

Email
atsorlin@topo.auth.gr
Τηλέφωνο
2310996121
Ώρες συνεργασίας
Πέμπτη 13.00-15.00
ΦΕΚ
1666/Γ/13-07-2022
Γραφείο
6ος όροφος, κτίριο Β’, Πολυτεχνική Σχολή (Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ)
Website

Επίκουρη Καθηγήτρια στο επιστημονικό πεδίο της Χαρτογραφίας και της Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και μέλος του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης (CartoGeoLab) του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ και διδάκτορας του ίδιου τμήματος στην Ψηφιακή Χαρτογραφία. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια και επιστημονική συνεργάτις στο Ινστιτούτο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Τεχνολογικού Ινστιτούτου Ζυρίχης (IKG ETH Zürich) (2012-2017) και στο Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ (2017-2022) και έχει τιμηθεί με υποτροφίες (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Staatssekretariat für Bildung, Forschung und Innovation SBFI, Schweizerische Eidgenossenschaft), αριστεία και άλλες διακρίσεις για το ερευνητικό της έργο. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ETH Ζυρίχης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για την Χαρτογραφική Κληρονομιά στην Ψηφιακότητα (ICA Commission of Cartographic Heritage into the Digital) (2019-2023 και 2023-2027), Ταμίας της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδας (ΧΕΕΕ) (2023-2027) και μέλος της Ελβετικής Χαρτογραφικής Εταιρείας (Schweizerische Gesellschaft für Kartografie SGK). Είναι επίσης Executive Editor (8/2019-) του διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron, ISSN 1790-3769.

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει πλέον των 80 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συντονίστρια της Οργανωτικής Επιτροπής των Διεθνών Συνεδρίων της Επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά στην Ψηφιακότητα (ICA- Commission on Cartographic Heritage into the Digital) και των Εθνικών Συνεδρίων Χαρτογραφίας της ΧΕΕΕ, των οποίων έχει και την επιμέλεια έκδοσης των πρακτικών τους.

2004:    Δίπλωμα Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.

2005:   Μεταπτυχιακό δίπλωμα του ΠΜΣ “Τεχνικές και μέθοδοι στην ανάλυση, σχεδιασμό και διαχείριση του χώρου”, ΤΑΤΜ-ΑΠΘ. Κατεύθυνση: “Χαρτογραφική Παραγωγή και Γεωγραφική ανάλυση”.

2011:    Δρ. Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, ΤΑΤΜ-ΑΠΘ.

Τίτλος διατριβής: «Κλαυδίου Πτολεμαίου Γεωγραφική Υφήγησις: Ψηφιακή ανάλυση, αξιολόγηση, επεξεργασία και απεικόνιση των συντεταγμένων του ελληνικού χώρου, της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου με βάση 4 κώδικες και 15 έντυπες εκδόσεις, από τον Urbinas graecus 82 (13ος αι.) μέχρι σήμερα. Ο νέος Κατάλογος “GeoPtolemy-θ”»

  • Χαρτογραφική σύνθεση και ολοκληρωμένη παραγωγή χαρτών.
  • Ψηφιακή ανάλυση, επεξεργασία και σύνδεση δεδομένων διαφορετικού τύπου και προέλευσης σε χαρτογραφικό περιβάλλον. Διαχείριση και οπτικοποίηση δεδομένων μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
  • Χαρτογραφικά ανάγλυφα και σκίαση.
  • Ανάπτυξη χαρτογραφικών εφαρμογών ειδικού σκοπού, πχ. χάρτες προσβασιμότητας
  • Θεματική Χαρτογραφία και Γεωγραφική Ανάλυση περιοχών.
  • Σύνταξη και αναθεώρηση ατλάντων.
  • Web Cartography.
  • Εφαρμογή ψηφιακών μεθόδων στη συγκριτική ανάλυση ιστορικών και σύγχρονων χαρτών. Ανάλυση χαρτογραφικών παραμορφώσεων.
  • Γεωαναφορά και μετασχηματισμός ιστορικών χαρτών. Crowdsourcing georeference.
  • Συγκριτική ανάλυση ιστορικών χαρτών και κειμένων με κοινή αναφορά και θεματολογία σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, με στόχο την συνδυαστική μελέτη και οπτικοποίησή τους σε χάρτες για την τεκμηρίωση και ανάδειξη θεμάτων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στο ευρύ κοινό
  • Ανάπτυξη αλγορίθμων για την αυτόματη διανυσματοποίηση (vectorisation) χαρτών και την εξαγωγή πληροφορίας (αναγνώριση κειμένου, εξαγωγή χαρακτηριστικών στοιχείων).
  • Προβλήματα χαρτογραφικής αναγνωσιμότητας. Ποιοτική ανάλυση και αξιολόγηση χαρτογραφικού περιεχομένου. Σχέσεις κλίμακας και χαρτογραφικής αναγνωσιμότητας. Σύγχρονα θέματα χαρτογραφικής εκπαίδευσης και προβολής στο ευρύ κοινό.
  • Χάρτες στις βιβλιοθήκες.

Δείτε Περισσότερα

rpt
DEP_VERGOS
Χαράλαμπος Γεωργιάδης - Charalampos Georgiadis
Μετάβαση στο περιεχόμενο