Χρυσούλα Μπούτουρα - Chrysoula Boutoura

Χρυσούλα Μπούτουρα

Email
boutoura@auth.gr
Τηλέφωνο
2310996095
Ώρες συνεργασίας
Τετάρτη 12:00-14:00
ΦΕΚ
Γραφείο
3ος όροφος, κτίριο Β’, Πολυτεχνική Σχολή -Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ
Website

Καθηγήτρια Αυτοματοποιημένης και Θεματικής Χαρτογραφίας (1999-), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΤΑΤΜ), Τομέας Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας. Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός /MEng ΑΠΘ (1981), Διδάκτωρ Μηχανικός ΑΠΘ (1986). Διευθύντρια του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης  CartoGeoLab ΑΠΘ και Πρόεδρος της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδας (ΧΕΕΕ)(2016-). Μέλος της Commission on Cartographic Heritage into the Digital της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης ICA (2015-). Μέλος της Commission Cartography and Children της ICA (2005-). Μέλος της Μονάδας Υποστήριξης της Commission on Cartographic Heritage into the Digital της ICA (2007-) . Μέλος της Ομάδας Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (Cartoheritage Group) του ΤΑΤΜ ΑΠΘ. Μέλος του Map & Geoinformation Curators Group (MAGIC). Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες συναφείς με την ιστορία και τις τεχνολογίες της χαρτογραφίας και των χαρτών. Μέλος της Επιτροπής ΑΠΘ για την ίδρυση και λειτουργία Εργαστηρίων, Μουσείων και Κλινικών (2014 -).

Διευθύντρια του Τομέα Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας του ΤΑΤΜ ΑΠΘ (2011-2013, 2014-2015 and 2019-2021). Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΤΑΤΜ ΑΠΘ (2015-2017).

Yπεύθυνη ανταλλαγής φοιτητών και διδακτικού προσωπικού στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ (2014 -) με τον Τομέα Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Eötvös Loránd University (ELTE) της Βουδαπέστης και με τον Τομέα Γεωπληροφορικής του Palacký University (UPOL) του Οlomouc.

Επισκέπτρια ακαδημαϊκή ερευνήτρια στο Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας του Πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας (2009 και του Ινστιτούτου Γεωδαισίας, Τοπογραφίας και Μεταλλευτικής Γεωφυσικής, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Bologna Alma Mater Studiorum (1987). Επισκέπτρια μηχανικός στο Γραφείο Τοπογραφίας (Ufficio Topografico) της Περιφέρειας Emilia – Romagna, στην Bologna, Ιταλία (1987).

Μηχανικός Χαρτογραφικής Σύνθεσης και Παραγωγής στη Διεύθυνση Χαρτογραφήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), Αθήνα (1984-1988).  Από το 1990 εισήγαγε στο ΤΑΤΜ ΑΠΘ τη χαρτογραφική παραγωγή με τη χρήση ψηφιακών χαρτογραφικών μεθόδων και τεχνικών.  Σύμφωνα μετους κανόνες και προδιαγραφές της χαρτογραφικής επιστήμης, τεχνολογίας και τέχνης, αποτέλεσμα συστηματικής ερευνητικής εργασίας και μακράς πρακτικής εμπειρίας.

Αξιολογήτρια Διδακτορικών Διατριβών και ερευνητικών προγραμμάτων σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και επιβλέπουσα σε μεγάλο αριθμό (> 150) Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών και Διδακτορικών Διατριβών. Επιστημονικώς Υπεύθυνη σε 22 ερευνητικά προγράμματα και μέλος των επιστημονικών επιτροπών των σημαντικότερων Διεθνών και Ελληνικών Συνεδρίων Χαρτογραφίας. Πρόεδρος ή μέλος της οργανωτικής επιτροπής των 16 Εθνικών Συνεδρίων Χαρτογραφίας της ΧΕΕΕ και των 18 Διεθνών Συνεδρίων  «Digital Approaches to Cartographic Heritage (ICADACH)» σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει 2 Διατριβές, 5 πανεπιστημιακές σημειώσεις, 142  δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, τους 2 πρώτους ψηφιακά παραγμένους σχολικούς Άτλαντες και μεγάλο αριθμό πρωτότυπων και πλήρως ψηφιακά παραγόμενων έντυπων χαρτών διαφόρων κλιμάκων.

1986 : Διδάκτωρ Μηχανικός ΑΠΘ (1986) με τίτλο διδακτορικής διατριβής: Αυτοματοποιημένος Εθνικός Βασικός Χάρτης 1:5.000 – 1:10.000. Πρωτογενείς και Παράγωγες Χαρτογραφικές Διαδικασίες και Προδιαγραφές. ΤΑΤΜ ΑΠΘ (υποτροφία ΙΚΥ και Ίδρυμα Ωνάση)

1981 : Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ (1981) με τίτλο διπλωματικής εργασίας: Θεματικός Άτλας του Αιγαίου Πελάγους (υποτροφία ΙΚΥ εισαγωγής και σπουδών, βραβείο ΤΕΕ αποφοίτησης)

  • Ψηφιακή χαρτογραφία
  • Θεματική χαρτογραφία
  • Χαρτογραφική Σύνθεση, Σχεδίαση και Παραγωγή
  • Χρήση Χάρτη με ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο χάρτη
  • Χαρτογραφικές προβολές
  • Ειδικές Χαρτογραφικές προβολές (focal και polyfocal maps για χρήση σε Mobile mapping εφαρμογές)
  • Ανάλυση παραμορφώσεων χαρτών
  • Χαρτογραφική Γενίκευση
  • Χαρτογραφική εκπαίδευση
  • Άτλαντες
  • Xάρτες για άτομα με ειδικές δεξιότητες
  • Ψηφιακή σύνθεση και σκίαση του εδαφικού αναγλύφου
  • Οργάνωση λειτουργικών ροών των χαρτογραφικών ψηφιακών μετασχηματισμών και των τεχνικών βέλτιστης προσαρμογής των ιστορικών χαρτών για συγκριτικές μελέτες και αναλύσεις
  • Συστήματα ψηφιακών παρόχων χαρτών σε βιβλιοθήκες και αρχεία

Δείτε Περισσότερα

rpt
DEP_VERGOS
Χαράλαμπος Γεωργιάδης - Charalampos Georgiadis

Αναζήτηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο