Τον Νοέμβριο του 2015, μετά από 27 έτη ακαδημαϊκής δραστηριότητας συνταξιοδοτήθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μύρων Μυρίδης.

Ο καθηγητής κ. Μύρων Μυρίδης υπήρξε Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. (1970), Διπλωματούχος Πολεοδομίας του Institut d’Urbanisme de Paris (1972), Αρχιτέκτων D.P.L.G. της Ecole Nationale Supérieure de Beaux-Arts de Paris (1975) και Διδάκτωρ Doctorat 3ème cycle Γεωγραφίας του Université de Paris 7 (1982). Το 1982 εκλέγεται Λέκτορας στον Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ το 1986 εκλέγεται για πρώτη φορά ως Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Κτηματολογίου Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ και καθηγητής του ίδιου Τομέα το 1996.

Για μας ο Μύρωνας, όπως τον ζήσαμε και τον ζούμε στον Τομέα και το Τμήμα όλα αυτά τα σχεδόν τριάντα χρόνια, ήταν ο αγαπητός συνάδελφος που παλέψαμε και παλεύουμε μαζί για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, ο δάσκαλος που έδινε πρόθυμα την συμβουλή του, ο φίλος που ήταν πάντοτε εκεί για να ακούει και να συζητά πάντοτε με διάθεση προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που συνεργάστηκαν μαζί του για να εκπονήσουν διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, και ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός τους, μακριά από τα συνηθισμένα, ήταν ο καθηγητής τους, που ήταν κοντά τους απίστευτα πολλές ώρες, απαιτητικός στη λεπτομέρεια και επίμονος στην παραγωγή του πλέον άρτιου επιστημονικά και αισθητικά αποτελέσματος.

Για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από το πρώτο μέχρι το τελευταίο εξάμηνο, που κάλυπτε η διδασκαλία των σημαντικά μεγάλου αριθμού αλλά παράλληλα υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου μαθημάτων του, άνοιγε δρόμους, διατηρούσε το ενδιαφέρον τους αμείωτο και δημιουργούσε σε αυτούς την αγάπη στα αντικείμενα της Γεωγραφίας και της Χαρτογραφίας.

Ο Μύρωνας όμως είναι και ήταν πάντοτε στο επίκεντρο των επιστημονικών, ερευνητικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον Τομέα του, μέσα από την πολυποίκιλη δράση του στις επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις, πρωτοπόρος στις απόψεις του, που διαμόρφωσαν πολλές γενιές Μηχανικών και τους προκάλεσαν να ασχοληθούν και να ερωτευθούν τη Γεωγραφία και τη Χαρτογραφία.

Γιατί αυτό που μένει από όλα αυτά και τον συνόδευε και θα τον συνοδεύει, είναι αυτό που κάθε Πανεπιστημιακός καθηγητής και κάθε δάσκαλος επιθυμεί.

Να αγαπά και να χαίρεται καθημερινά μέχρι την τελευταία μέρα της σταδιοδρομίας του αυτό που κάνει.

Γιατί τότε μόνο μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές και φοιτήτριές του, στους συναδέλφους και στις συναδέλφισσές του, στους ανθρώπους που συνεργάζεται σε κάθε επίπεδο, το μεράκι, την διάθεση για γνώση και στην αταλάντευτη πίστη στο καθημερινό, που γεννάει όταν είναι ξεκάθαρο και δημιουργικό, τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η συντακτική επιτροπή
Α.Αρβανίτης, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Π.Λαφαζάνη, Αν.Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Σ.Μπάσμπας, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Μ.Παπαδοπούλου, Αν.Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Ι.Παρασχάκης, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Δ.Ρωσσικόπουλος, Καθηγητής Α.Π.Θ.

Μπορείτε να κατεβάσετε τις εισαγωγικές σελίδες του Τόμου σε μορφή PDF από τον ακόλουθο σύνδεσμο (Χαρτογραφίες Νου, Ψυχής και Γνώσης – Τιμητικός Τόμος στον Καθηγητή Μύρωνα Μυρίδη) και να πλοηγηθείτε στα διάφορα επιστημονικά άρθρα που παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω.

Χαρτογραφίες Νου

Χαρτογραφίες Ψυχής

Χαρτογραφίες Γνώσης

Αναζήτηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο